Tipuri de airbag-uri, auto și moto

Tipuri de airbag-uri, auto și moto

Airbag-ul reprezintă o dotare importantă a automobilelor și motocicletelor din zilele noaste, fiind proiectate pentru a salva vieți, pentru a proteja persoanele din interiorul autoturismelor sau de pe motocicletă în cazul unui accident. Introduse inițial în anii ’70, el a devenit pe parcurs o componentă obligatorie a mașinilor, fiind eficient mai ales dacă pasagerii au centura de siguranță pusă.

Înainte de a trece în revistă tipurile de airbag-uri din automobile, ne vom opri asupra celui de motocicletă. În primul rând, trebuie să știți că există și o geacă, un combinezon cu airbag care protejează motocicliștii mai ales în zona umerilor, coloanei și gâtului, care se umflă la contact cu solul. Pe unele motociclete au fost introduse și airbag-uri frontale.

Automobilele pot avea 9 tipuri de airbag-uri, doar câteva existând în dotarea de serie a celor mai multe autoturisme:

– Airbag-ul frontal este amplasat în volan și în partea superioară a bordului, fiind cel mai răspândit tip.
– Airbag-ul lateral apără pasagerii în cazul unui impact lateral.
– Airbag-ul cortină protejează capul pasagerilor în cazul unui impact lateral, acoperind, atunci când se umflă, geamurile laterale.
– Airbag-ul cortină pentru partea spate a fost produs pentru a ajuta pasagerii în urma unui impact posterior, acoperă luneta.
– Airbag-ul pentru genunchi este situat sub coloana volanului și a fost ”inventat” pentru a ocroti picioarele.
– Airbag-ul pentru centură este gândit pentru a ajuta mai bine toracele în cazul unui accident violent.
– Airbag-ul central, spate sau față, a fost dezvoltat pentru a se deschide între cei doi pasageri din spate sau din față.
– Airbag-ul anti-alunecare se umflă sub șezut pentru a împiedica alunecarea pasagerului sub centură și îl menține mai bine ancorat.
– Airbag-ul pentru pietoni este dezvoltat, așa cum îi spune și numele, pentru a proteja persoanele din afara autoturismului în cazul unui impact cu parbrizul.

Fără comentarii

Postează un comentariu

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Vă stăm mereu la dispoziție pentru orice întrebare, recomandare sau sesizare!