Case din lemn sau din alte materiale de construcții?
Dacă vă gândiți să construiți o casă din lemn, trebuie să țineți cont că în afară de multiplele avantaje, există și dezavantaje.
Înainte de a vă enumera atât avantajele, cât și dezavantajele unei case din lemn, trecem în revistă câteva caracteristici ale lemnului de care trebuie ținut cont. Esența acestuia trebuie să aibă o densitate foarte bună pentru că în funcție de ea se stabilește rezistența, cei mai buni arbori fiind bradul, molidul și pinul, iar nodurile și crăpăturile trebuie să fie cât mai mici și să nu treacă de pe o parte pe cealaltă. Pentru case, lemnul trebuie să fie cât mai uscat în momentul construcției, acest aspect împiedicând apariția în timp a deformărilor sau crăpăturilor.
Avantajele caselor din lemn
Costurile sunt mai reduse decât la casele din alte materiale, ca de altfel și timpul de construcție;
Asigură o izolare mai bună, un confort climatic interior mai bun, în toate anotimpurile, pierderile de căldură fiind reduse;
Sunt rezistente la cutremure, poate trece cu bine și peste o mișcare telurică de peste 7 grade Richter;
În condițiile în care este exploatat corespunzător, lemnul este un material ecologic și este estetic atât folosit singur, dar și în combinație cu piatra.
Dezavantajele caselor din lemn
Necesită tratări înainte de a fi folosit, una din acestea fiind cea care se face pentru a fi rezistent la foc;
Trebuie ferit de apă pentru că putrezește, în cazul în care a stat mult timp în contact cu aceasta trebuie lăsat să se usuce pentru a nu apărea mucegaiul;
Trebuie protejat împotriva termitelor, insecte care pot produce pagube foarte mari, dar și a ciupercilor;
Nu se poate construi o casă cu multe nivele, decât cu costuri mari.
Fără comentarii